Колись педіатри дуже боялись яєць, оскільки це алерген. Але сучасні рекомендації говорять, що алергени потрібно вводити до року, це зменшує ризик виникнення алергії у майбутньому. Але! Білок і жовток ми вводимо окремо: спочатку жовток – можна ввести за 4 дні, ( спочатку 1/4 жовтка, потім 2/4, на третій день 3/4 і на четвертий день цілий жовток. Потім білок по тій же схемі. Омлет можна, коли дитина вже навчиться їсти їжу кусочками ( з 8 місяців ) Яєшню, некруто зварені яйця не рекомендуємо, оскільки яйця повинні бути добре термічно оброблені, задля профілактики сальмонельозу! Мед – не даємо до року, є ризик виникнення ботулізму. Тунець і інші крупні види риби не даємо, оскільки вони містять підвищений рівень ртуті. Цукор – знижує апетит, пусті калорії, які не дають ніякої користі. Цукор, який потрапляє з фруктами перетравлюється повільніше а отже і не дає такого різкого скачка рівня глюкози в крові. Сіль – також не добавляємо до року, її достатньо у маминому молоці та продуктах харчування , після року потреба у солі теж не велика, всього лиш 0,5 г солі на добу
Молоко – є багато дискусій на тему молока. Американська асоціація педіатрів НЕ рекомендує вводити цільне молоко, оскільки це викликає ризик виникнення залізодефіцитної анемії. Але після року молоко дитині рекомендуємо! Макарони – якщо ваша дитина вже розжовує їжу кусочками, макарони можна і навіть потрібно( джерело вітаміну Е, В, клітковина, залізо, білки, джерело енергії ).АЛЕ обираємо виключно з цільнозернової муки, або з бобових ( сочевиця, нут). Горох – даємо до року, можна з 6 місяців . В горошку багато легкозасвоюваного білка, який є основним структурним елементом всіх клітин, а також – заліза, вітамінів С, групи В. АЛЕ, якщо у вашої дитини через горох є підвищення газоутворення і це викликає дискомфорт, краще уникнути великої кількості цього продукту. Авокадо – ідеальний продукт першого прикорму, по калорійності не поступається грудному молоку. Містить вітамін Д, клітковину, магній, цинк, залізо, корисні жири( для розвитку нервової системи ). Спочатку даємо у вигляді пюре, потім можна кусочками. Каші з глютеном (пшениця, вівсянка). Глютен – білок, що міститься у зернових і є досить важливим елементом харчування, у деяких людей спостерігається захворювання – целіакія( непереносимість глютену). Багато хто боїться цього захворювання , але ж така сама непереносимість може бути і будь якого іншого компоненту харчування . Глютен потрібний і ми його вводимо! Пізнє введення глютенових каш( після 7 місяців) збільшує ризик виникнення непереносимості глютену – целіакії.
Автор: лікар педіатр – неонатолог Панченко Світлана Олексіївна