У 8 місяців ми даємо:
- 160-170 грам овочів
- 70-80 грам фруктів
- 30-40грам м’яса;
Про яйця ми вже багато говорили у попередніх постах #Прикорм_ЩМ ,якщо ви вже ввели і білок і жовток, то можна давати 2-3 рази в тиждень. Але тоді у цей день ні рибу ні м’ясо не даємо. В складі оладок, котлет даємо хоч щодня. Каші – даємо і глютенові і безглютенові безмолочні каші , не забуваємо про комбінації з фруктами і овочами , та комбінацію різних каш між собою. До 150 грам. Творог, кисломолочні продукти: кефір , йогурт – до 100 мл (тільки натуральні або зроблені самостійно за допомогою закваски). Творог- приблизно 50 грам. Якщо Ваша дитина не на грудному вигодовуванні, можна перейти на кисломолочну суміш (180-200грам)
Що нового ?
Вводимо рибу. Не можна – тунець , акулу , рибу – меч та інші крупні сорти риби, оскільки вони містять ртуть. Варто розпочинати з нежирних сортів риби : хек, минтай, палтус. До року даємо 20-30 грам 1 раз на тиждень. Хороша термічна обробка ! Мінімум 20 хв, оскільки риба може містити гельмінти. Обираємо філе без кісточок !!! Починаємо вводити їжу шматочками, так звана « Finger food”, нагадаємо, що у 7 місяців ми давали їжу консистенції рагу. У 8-10 місяців дитина по маленьку вже має освоювали пальчикову їжу. Якщо це робити після 10 місяців – це буде порушувати формування харчового інтересу, дитина буде менше вживати потрібних продуктів, що призведе до їх дефіциту , та може спровокувати появу закрепу. Починаємо з маленьких шматочків( як показано на картинці) Немає ще зубів – не біда, дитина може подрібнювати їжу яснами, основне завдання – навчити дитину процесу жування. Починаємо з м’якших продуктів – напр. персик,банан. Завжи будьте поруч з малюком, оскільки він тільки вчиться жувати і правильно ковтати їжу більшими шматочками.
Автор: лікар педіатр – неонатолог Панченко Світлана